Urban Farm

Urban Farm in Den Haag heeft afzetmarkt letterlijk om de hoek

1500 m2 groentekassen en 400 m2 visvijver, middenin de stad – wordt de grootste Urban Farm van Europa geopend in hartje Den Haag. De stadsboerderij is aangelegd op het dak en de zesde verdieping van voormalig kantoorgebouw De Schilde.

De stadsboerderij biedt naast een productie- en verwerkingsfaciliteit de Urban Farm ruimte voor educatie, onderzoek, innovatie en exposities. De herbestemming van het kantoorgebouw is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de gemeente, het SVn (Stimuleringsfonds Volkhuisvestiging Nederlandse gemeenten), een particuliere investeerder en Urban Farmers AG. Dit Zwitserse technologiebedrijf ontwikkelt en exploiteert faciliteiten voor voedselproductie in steden, waardoor commerciële landbouw tegen lage kosten mogelijk gemaakt wordt. Mark Durno, algemeen directeur van Urban Farmers Benelux: “Met stadslandbouw kunnen we de druk op onze zeeën verminderen en de toeleveringsketen verbeteren door zeer verse, veilige producten te bieden die zich zo dicht mogelijk bij het punt van consumptie bevinden, waarbij ook het afval zoveel mogelijk wordt beperkt.”

De Urban Farm in Den Haag is de grootste in Europa: jaarlijks zal 45 ton duurzaam geproduceerde groente en 19 ton vis worden geproduceerd, verwerkt en verpakt. De afzetmarkt ligt letterlijk om de hoek.

Investeringspartner

Den Haag profileert zichzelf als gemeente die openstaat voor burgerinitiatieven en pionierende bedrijven op het gebied van stadslandbouw. Naast een veelheid van kleinere projecten waaronder buurttuinen, bijenteelt en educatieve programma’s, werd ook Urban Farmers welkom geheten in de gemeente. Den Haag verbond zich als investeringspartner aan het samenwerkingsproject.

Urban Farming

Revolverend ontwikkelingsfonds

Het Urban Farming-project kon mede worden gefinancierd door een nieuw financieringsmodel dat gemeente Den Haag enkele jaren geleden lanceerde. Daartoe is de Stichting Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag (HEID) opgericht. Met geld vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en gemeentelijke middelen investeert de stichting in twee revolverende ontwikkelingsfondsen die worden beheerd door SVn. Door te investeren in plaats van te subsidiëren, komt het geld met rente terug en kan het voor nieuwe projecten beschikbaar worden gesteld. Het betreffende Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag is aandeelhouder en dus mede-eigenaar van de stadsboerderij. Den Haag heeft hiermee daadwerkelijk een actieve rol in de duurzame ontwikkelingen rond stadslandbouw de regio.

De impact van ERAC

ERAC adviseerde de gemeente over de inrichting, realisatie en financiering van Stichting HEID. William van den Bungelaar was als adviseur bij ERAC nauw betrokken bij het schrijven van de investeringsstrategie en voert als secretaris het dagelijks beheer over het holdingfonds. Hij legt uit wat deze aanpak zo bijzonder maakte. “Er is jarenlang animo geweest om subsidiegeld om te zetten in revolverende fondsen, maar ook veel aarzeling. Mooi bij de Haagse aanpak is dat er met relatief weinig geld een succesvolle en flexibele structuur is gebouwd om in de toekomst te investeren. Nu banken minder gemakkelijk investeren, heeft Den Haag zelf de handschoen opgepakt om economische ontwikkelingen mogelijk te maken. Niet alleen wat betreft het Stadslandbouwinitiatief maar ook op tal van andere economisch en maatschappelijk relevante vlakken, zoals toerisme en veiligheid. Bijzonder is ook dat het fonds is opgezet voor een termijn van ten minste tien jaar, wat continuïteit in beleid mogelijk maakt.”