Bestaande woningen in één klap energieneutraal

Bestaande woningen sneller en goedkoper verduurzamen dan nu gebeurt. Dat willen 14 partijen onder leiding van de provincie Overijssel voor elkaar krijgen. Zij ontwikkelen een blauwdruk voor een fabriek waarin op grote schaal renovatiepakketten worden geproduceerd die woningen in één klap energieneutraal maken. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door een Europese Interreg North Sea Region (NSR)-subsidie. Interreg North Sea Region (NSR) is een Europees transnationaal programma dat grensoverschrijdende samenwerking in de Europese Unie door middel van projectfinanciering bevordert.

Het project INDU-ZERO richt zich op flats, rijtjeshuizen en twee-onder-één-kapwoningen die in de periode 1950-1985 zijn gebouwd. Verduurzamen van woningen is een van de beoogde maatregelen om de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen. In het huidige tempo lukt dat echter niet, vertelt Ulla-Britt Krämer, projectleider nieuwe energie bij de provincie Overijssel.

Daarom heeft de provincie Overijssel samen met dertien Europese partners uit zes landen, waaronder hogeschool Saxion en de Enschedese woningcorporatie Domijn, de handen ineengeslagen. Het idee is een fabriek neer te zetten waarin kant-en-klare renovatiepakketten worden samengesteld. In die fabriek moeten minimaal 15.000 renovatiepakketten per jaar worden geproduceerd. Dat is fors meer dan nu het geval is. “Nu worden er circa 500 pakketten per jaar samengesteld”, vertelt Krämer. De pakketten bevatten allerlei onderdelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen, zoals isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. “Naast de noodzakelijke versnelling willen wij ook de kosten voor de pakketten met 50% omlaag brengen, tot gemiddeld 40.000 euro per pakket. Nu kost een renovatiepakket, afhankelijk van de samenstelling, 80.000 tot 120.000 euro.”

Naar de blauwdruk
Doel is binnen drie jaar een blauwdruk te ontwikkelen voor de fabriek. In die periode worden ook locaties geselecteerd. Krämer: “Het is de hoop dat er meerdere fabrieken in de Noordzee-regio gebouwd worden. Het zou mooi zijn als er ook een fabriek in Overijssel komt.” Vervolgens is het aan ondernemers om de fabriek te bouwen en in bedrijf te nemen.

Voor het project is een Europese Interreg-subsidie toegekend van ruim twee miljoen euro. De veertien deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan cofinanciering op tafel. Het totale budget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Het project duurt tot medio 2021.

De impact van ERAC

ERAC ondersteunde bij het organiseren en het zo efficiënt mogelijk laten verlopen van de partnermeeting waarin de betrokken partijen nader kennismaakten. Doel van deze partnermeeting was dat de partners werkafspraken maakten om te komen tot een volledig projectplan (full proposal). Onderdeel daarvan was een presentatie over de voorwaarden en criteria van het Interreg NSR-programma. Het consortium wilde een volledig projectplan ontwikkelen voor de vijfde NSR-call, sluitingsdatum 5 maart 2018. Onze adviseurs hebben dit vervolgens begeleid. Wij ondersteunden de partners om het projectidee te ontwikkelen tot een volledig en kwalitatief hoogwaardig projectplan dat aan alle eisen van het Interreg NSR-programma voldoet. Krämer: “ERAC heeft veel gedaan. De toegevoegde waarde van ERAC was onder andere om de aanvraag op de juiste manier te formuleren zodat die aan de eisen van het Interreg NSR-programma voldeed.” Het INDU-ZERO-project is recent goedgekeurd en kan nu van start.

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op