Skip to main content

Actueel

Corona – een kat in het nauw maakt sprongen; innovatieve of niet, zolang hij maar springt

If you need to be right before you move you will never win. Perfection is the enemy of the good when it comes to emergency management”. Heldere woorden van de executive director van de WHO, een les uit zijn jarenlange ervaring in het bestrijden van virusuitbraken. Zijn die woorden daarmee een-op-een te vertalen naar de effecten van corona op de economie en hoe daarin (als ondernemer) te handelen? Nee. Maar ze zijn het zeker waard even te laten bezinken. Emergency management is immers ook hier van toepassing. Wall Street beleefde deze maand achtereenvolgens de grootste daling sinds de beurskrach in 1987 en de grootste stijging sinds de depressie in 1933. In amper een week tijd. Het zijn geen tekenen van beleggers die weten wat ze moeten doen. Maar, positief bekeken; ze hebben het advies van de WHO ter harte genomen. Ze dóen wel wat.

Een interessante anekdote voor in de kroeg als u daar over enkele maanden weer eens bent zult u denken, ‘maar wat heb ik eraan’. Hoewel de werkelijke effecten van de maatregelen uit de afgelopen weken nog moeten blijken worden er door Den Haag wél beslissingen genomen. Grote en ingrijpende, alle om – nog steeds met veel onzekerheden omgeven – zowel corona als de economische gevolgen daarvan te beperken. Beslissingen die gevolgen voor u als werknemer of ondernemer hebben. Het CPB houdt rekening met een zware recessie dus veel tijd om bij de pakken neer te zitten heeft u niet. Tijd om te wachten op zekerheid of perfectie evenmin.

Zijn er dan ook kansen, en waar liggen die?

Misschien bevindt uw onderneming zich in de relatief luxe positie deze storm te kunnen doorstaan met gebruikmaking van de inmiddels bekende maatregelen (voor een actueel overzicht: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/ NB: let op de nieuwe maatregelen zoals TOZO voor zelfstandigen en op de dit weekend bekend gemaakte uitbreiding van de lijst met ondernemers die aanspraak op compensatie kunnen maken). Deze week worden de meeste van deze loketten geopend.

Maar misschien is ingrijpen door uzelf noodzakelijk, moet u andere wegen inslaan, nieuwe markten aanboren en creatiever zijn dan u ooit gedacht had. Veel initiatieven op dit vlak zijn al ontstaan, van relatief eenvoudige – restaurants die in allerijl een bezorgservice in het leven hebben geroepen – tot iets uitdagender – de Groningse ondernemer die zijn ijsmachines heeft omgebouwd voor de productie van desinfectiemiddel. Voor wie er niet bekend mee is: laat de aloude matrix met product-marktcombinaties van Igor Ansoff nog eens op u inwerken. Misschien zo vanzelfsprekend dat sommige ondernemers er door de waan van de dag lang geleden voor het laatst écht bij hebben stilgestaan.

Innovativiteit in de genen

Voor onze cleantech-klanten geldt misschien wel dat innovativiteit in de genen zit. Een conditio sine qua non is zelfs. Veranderingen willen bewerkstelligen, denken buiten de kaders, ontdekken van nieuwe speelvelden. En dat alles tegelijkertijd vaak ingegeven door overheidsbeleid dat bepaalt welke kant we opgaan met z’n allen. Creativiteit binnen parameters. Maar dan ook ‘mede mogelijk gemaakt door’ diezelfde overheid middels diverse regelingen die creativiteit en innovatie stimuleren. Veel breder dan alleen corona.

Hoewel creativiteit natuurlijk zijn grenzen kent en de coronacrisis er voor velen ontegenzeggelijk hard inhakt kan het altijd goed zijn uw licht eens op te steken in een andere sector. Inspiratie opdoen door te praten met mede-ondernemers waar u normaal gesproken niet in eerste instantie aan zou denken. Misschien ziet u mogelijkheden waar u nog nooit eerder aan gedacht had. Innovatieve ondernemers zijn er in vele sectoren waarvan cleantech er maar eentje is. ‘The greatest error is not to move’.

Afsluitend: In het kader van kansen specifiek voor de cleantech-sector: misschien niet de meest creatieve noodgreep maar het heeft er alle schijn van dat de sluitingsdatum van de zgn. regeling MOOI (gelden voor R&D van cleantech-innovaties) met een maand wordt verlengd (18 mei). Het kan net het welkome verschil maken. Dit past bij het opschorten van de Klimaatdoelstellingen maar verder lijken deze middelen grosso modo nog steeds ongevoelig voor een ‘incident’ als corona.

 

Michiel Beekman |Senior adviseur
michielbeekman@erac.nl   +31 (0)6 51 05 95 36

Lees hier zijn eerdere blog: https://www.erac.nl/steunmaatregelen/

Nieuwsoverzicht

Meer artikelen

Actueel

ERAC versterkt haar team van partners

19 april 2024. ERAC kondigt met trots aan dat Jolande Wijman, Sharon Struijcken en Anne Sampson zijn toegetreden als aandeelhouders.
Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?
Actueel

Naar een sterker en duurzamer Europa

In dit artikel deelt Sabine Zwaans haar inzichten over de belangrijkste bevindingen van het recent gepubliceerde negende cohesierapport van de…