Subsidie duurzamer productieproces maakt schoner vliegen mogelijk

Het Luxovius-project bestaat uit vier bedrijven en organisaties in Noord-Nederland. Samen zijn zij bezig met het ontwikkelen van een energiezuinig productieproces voor thermoplastisch composiet. Dit is een innovatief en licht materiaal waar steeds grotere vliegtuigonderdelen van gemaakt kunnen worden. ERAC-adviseur Jelmer Sturm begeleidde het consortium in het verkrijgen van 3,3 miljoen euro subsidie vanuit verschillende overheden.

Welke partijen zijn er betrokken bij deze innovatie?
“Dit samenwerkingsproject bestaat uit aerospace-toeleverancier GKN Fokker, productieautomatiseringsbedrijf Boikon, onderzoekscentrum NLR en hogeschool NHL Stenden.”

Wat is thermoplastisch composiet precies?
“Dit materiaal wordt gemaakt door het versterken, samenpersen en uitharden van thermoplastische vezels. Het eindproduct is licht van gewicht en bijzonder sterk. Daardoor is het geschikt voor vele toepassingen. Momenteel wordt thermoplastisch composiet echter bijna alleen in de luchtvaart gebruikt.”

Waarom is een nieuw productieproces van thermoplastisch composiet nodig?
“Het huidige productieproces kent een grote energiebehoefte, een lange procestijd en zware, onderhoudsintensieve apparatuur. Daarmee is het lastig en tijdrovend om complete onderdelen van thermoplastisch composiet te maken. Binnen het Luxovius-project gaan de bedrijven Boikon en Fokker een innovatief productieproces ontwikkelen en testen, waardoor dit toch mogelijk is.”

Hoe dan precies?
“Door het slim samenvoegen van een aantal processtappen wordt de doorlooptijd, de CO2-uitstoot en het energieverbruik van het productieproces verlaagd. Het eindproduct heeft een lager gewicht dan bij het gebruik van regulier materiaal. Deze afname in gewicht draagt bij aan een vermindering van het brandstofverbruik en daardoor dus schoner vliegen. Ook is het mogelijk om met dit proces meer geavanceerde vormen te produceren. Daarnaast creëert dit project flink wat werkgelegenheid in de regio’s Groningen en Drenthe.”

Het project heeft nu een subsidie gekregen van verschillende overheden.
“Precies. Luxovius heeft 2,7 miljoen euro toegekend gekregen vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast investeren de provincies Groningen en Drenthe allebei 300.000 euro in het project. In totaal dus 3,3 miljoen euro.”

De impact van ERAC

“ERAC heeft het consortium begeleid in de aanvraag en het onderhandelen met deze financiers. Je hebt een stevig doortimmerd projectplan en een ijzersterke business case nodig om financiers uit te leggen waarom dit project van belang is voor de regio en de sector. De partners van dit unieke project hebben ons gevraagd om hierin te begeleiden.”

Wat was de grootste uitdaging tijdens dit project?
“De achterliggende technologie is voor leken behoorlijk complex. Dat begrijpelijk op papier krijgen was een uitdagende klus. Door veel vakliteratuur te lezen hebben wij ons de stof eigen gemaakt. We hebben het vraagstuk van het consortium uit de ‘technologische kamer’ gehaald en er een helder verhaal van gemaakt, zodat overheden aanhaken.”