Zó zorgt het teamwork van ERAC en Solar Impulse Foundation voor regionale impact

Wil je de wereld écht verduurzamen, dan ontkom je niet aan een publieke en private samenwerking. Een mooi voorbeeld daarvan is het teamwork van ERAC en Solar Impulse Foundation. We werkten een implementatiestrategie uit, zodat regio’s wereldwijd de duurzame oplossingen van deze stichting makkelijk kunnen implementeren. ERAC-adviseur Jasper vertelt meer over dit bijzondere project.

Kun je iets meer vertellen over Solar Impulse Foundation?
“Deze stichting is opgericht door Bertrand Piccard, een bekende innovator die op de klimaattop van de VN en de G7 mag spreken. Onlangs is hij de wereld rondgevlogen met een vliegtuig dat helemaal is aangedreven door zonne-energie. Uit dat project is Solar Impulse Foundation ontstaan. Deze stichting geeft duurzame innovaties een groter podium. Denk dan aan een slimme waterzuivering, een nieuwe batterijtechnologie, bioplastics of een solar dripper: een waterbesparend irrigatiesysteem.”

Hoe is ERAC in contact gekomen met Solar Impulse Foundation?
“Ik ben sinds een jaar verbonden aan deze stichting. Samen met driehonderd internationale experts beoordeel ik of ingezonden duurzame projecten voldoen aan het label van Solar Impulse Foundation. Bij goedkeuring opent dit label internationaal flink wat deuren voor deze innovaties.”

Jullie hebben Solar Impulse Foundation aangeboden om pro bono mee te denken over een publiek-private implementatiestrategie. Waarom precies? En hoe zijn jullie te werk gegaan?
“Het labelen en daarmee wereldkundig maken van deze oplossingen is een belangrijke eerste stap naar bewustwording. Maar dan maak je nog geen impact. Veel van deze duurzame innovaties vragen om een vorm van publiek-private samenwerking om impact te maken. En laten wij nou expert zijn op dit gebied. Ons team is aan de slag gegaan met een soort hackathon. Gedurende één dag hebben we met het hele bedrijf gewerkt aan een opschaalbare implementatiestrategie. Dit document kan Solar Impulse Foundation verstrekken aan regio’s, zodat het een procesaanpak in handen heeft waarmee de stichting innovaties daadwerkelijk kan toepassen op maatschappelijke uitdaging.”

ERAC heeft dit rapport overhandigd aan oprichter Bertrand Piccard. Wat was zijn reactie?
“Heel positief. In de gesprekken die hij met regeringsleiders heeft kan hij nu benadrukken dat hij met zijn team ook een antwoord heeft op de vraag ‘hoe dan?’. Hij heeft ons een persoonlijke bedankbrief gestuurd. Een mooi compliment voor het hele ERAC-team.”

Wat gaat Solar Impulse Foundation er nu mee doen?
“Het team gaat pilots uitvoeren met een aantal regio’s wereldwijd, dus dat is een nog veel groter compliment.”

Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van zo’n implementatiestrategie?
“De vraag is: hoe implementeer je duurzame oplossingen in een regio? Het zijn tenslotte de regio’s die het verschil maken en de transitie teweegbrengen. Van Canada tot Congo: elke regio heeft zijn eigen uitdagingen, dus dat maakt het lastig om een passende procesaanpak uit te werken. Maar het is ons gelukt, met de handen uit de mouwen.”

Wat vind je zelf het meest bijzondere aan dit project?
“Het laat perfect zien hoe regio’s samen met publieke en private organisaties pas écht impact kunnen maken. En de erkenning die we van Piccard hebben gekregen maakt dit natuurlijk een project waar ERAC enorm trots op kan zijn.”

De impact van ERAC

“ERAC heeft het consortium begeleid in de aanvraag en het onderhandelen met deze financiers. Je hebt een stevig doortimmerd projectplan en een ijzersterke business case nodig om financiers uit te leggen waarom dit project van belang is voor de regio en de sector. De partners van dit unieke project hebben ons gevraagd om hierin te begeleiden.”

Wat was de grootste uitdaging tijdens dit project?
“De achterliggende technologie is voor leken behoorlijk complex. Dat begrijpelijk op papier krijgen was een uitdagende klus. Door veel vakliteratuur te lezen hebben wij ons de stof eigen gemaakt. We hebben het vraagstuk van het consortium uit de ‘technologische kamer’ gehaald en er een helder verhaal van gemaakt, zodat overheden aanhaken.”