Textiles2Textiles geeft (duurzame) stof tot nadenken

Tijdens het recyclen van kleding worden veel chemische stoffen gebruikt. Niet altijd even duurzaam dus. Het bedrijf Textiles2Textiles wil daar verandering in brengen. ERAC hielp het textielbedrijf met een aanvraag van de subsidieregeling Demonstratie Energie Innovatie (DEI+). ERAC-adviseur Jimmy Danner vertelt er meer over.

Wat doet Textiles2Textiles precies?

“Deze twee ondernemers werken al ruime tijd in de textielindustrie en zijn intensief bezig met circulair ondernemen. Veel kleding wordt in een chemisch bad gelegd om zo de vezels af te breken. Van hetgeen dat overblijft, wordt nieuwe kleding gemaakt. De missie van Textiles2Textiles is om ervoor te zorgen dat kleding duurzaam wordt afgebroken, zonder al deze chemische stoffen.”

Hoe willen ze dat aanpakken?

“Met behulp van een speciale machine wordt er druk opgebouwd op de kleding. Onder grote weerstand worden de vezels ontrafeld, waardoor de kleding klaar is om opnieuw gebruikt te worden. Daar komen geen chemische stoffen aan te pas. Deze methode wordt overigens ook bij kunstgras gebruikt en nu dus ook bij kleding.”

Wat houdt de DEI+-subsidie precies in?

“Deze regeling komt vanuit de RVO en is gericht op innovatieve projecten die aan twee positieve effecten bijdragen, namelijk het terugdringen van vervuilende energie tijdens productieprocessen en CO2-emissiereductie. Verder komen projecten in aanmerking waarbij geïnvesteerd wordt in hernieuwbare energiebronnen. Denk dan aan windenergie, zonne-energie en geothermische energie. Textiles2Textiles zit in de zogenoemde ‘valley of death’: in deze fase sneuvelen veel innovaties, omdat het moeilijk is om financiering rond te krijgen. De innovatie is bewezen, maar nog niet genoeg om op te schalen naar voldoende productiecapaciteit. Met deze subsidie kan het bedrijf investeren in een productie-installatie die ook na afloop van het subsidieproject in gebruik blijft.”

Het resultaat mag er wezen: we hebben binnen een maand een goede aanvraag gedaan die is gehonoreerd.

Wat is jouw rol tijdens dit project?

“De opdrachtgever Textiles2Textiles heeft een goed verhaal, aan mij de taak om dit op te tekenen zodat het subsidiewaardig is. Daar komt veel bij kijken. Denk aan een risico-analyse, planning en taakverdeling. Dit zijn allerlei zaken die de ondernemer in zijn hoofd heeft, maar goed moeten worden vastgelegd om zo snel mogelijk tot een volwaardig project te komen. Dat betekent dat wij vervelende vragen stellen. Dat doen we zodat er een uitgedokterde business case ontstaat. Het resultaat mag er wezen: we hebben binnen een maand een goede aanvraag gedaan die is gehonoreerd.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op het feit dat wij in een korte tijd het verschil hebben kunnen maken voor deze klant door een mooi bedrag binnen te slepen. Bovendien is het weer een stapje op weg naar minder vervuiling in de kledingindustrie. Alle beetjes helpen!”

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op