De oplossing voor het laadprobleem in Nederland

Hoe creëer je een slim laadsysteem voor elektrische voertuigen zodat de elektriciteitsbehoefte van gebruikers, de capaciteit van (regionale) netbeheerders en het aanbod van energieleveranciers optimaal op elkaar zijn afgestemd? Die vraag staat centraal in het onderzoeksproject Orchestrating Smart Charging in mass Deployment (OSCD). ERAC-adviseur Pim Pellegrom was betrokken bij de projectaanvraag en het management.

Elektrisch rijden wordt populairder. Tegen welk probleem lopen we aan in Nederland?

“Het aantal elektrische voertuigen neemt toe en dat heeft gevolgen voor het elektriciteitsnet. Als veel mensen om 18.00 uur thuiskomen en de stekker in het stopcontact stoppen om hun auto op te laden, dan vraagt dat om flink wat capaciteit. En komen er in een bepaalde wijk of straat vier of vijf elektrische auto’s bij, dan heeft de regionale netbeheerder op die plek misschien wel een probleem.”

Tijdens dit onderzoeksproject wordt er dus een oplossing gezocht om vraag en aanbod beter af te stemmen.

“Precies. Hoe kan de elektriciteitsbehoefte van klanten optimaal worden afgestemd op de eisen waaraan landelijk netbeheerder Tennet moet voldoen? Om zo de frequentie van het net op een stabiel niveau te houden, net zoals de capaciteit van regionale netbeheerders en het aanbod van elektriciteitsleveranciers. Zonder dat het elektriciteitsnet ingrijpend hoeft worden aangepast.”

Wat houdt ElaadNL precies in?

“ElaadNL is een gezamenlijk initiatief van netbeheerders. Het is het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van slimme laadinfrastructuur in Nederland. Dit centrum leidt het project Orchestrating Smart Charging in mass Deployment, dat inspeelt op dit laadvraagstuk. ElaadNL werkt hiervoor samen met TU Delft, The AIT Austrian Institute of Technology en de bedrijven Compleo uit Duitsland en Driivz uit Israël. Deze laatste twee zijn gespecialiseerd in laadinfrastructuur.”

Smart charging houdt in dat je het laadtijdstip en de oplaadsnelheid afstemt met de beschikbaarheid van de elektriciteit en de laadbehoefte van andere gebruikers.

Wat is de oplossing voor dit laadprobleem?

“Het antwoord wordt gezocht in smart charging. Dat houdt in dat je het laadtijdstip en de oplaadsnelheid afstemt met de beschikbaarheid van de elektriciteit en de laadbehoefte van andere gebruikers. Op basis van al die informatie kan een optimaal laadprofiel worden samengesteld. Zo maken we met z’n allen slim gebruik van de capaciteit van het net. Het doel is om aan het einde van het traject slimme laadpalen te hebben ontwikkeld voor het publieke én private domein.”

Wat is de rol van ERAC tijdens dit project?

“We zijn bij zowel de projectaanvraag als het management van het OSCD-project betrokken. Wat dit project uniek maakt, is dat er Europese en nationale organisaties bij betrokken zijn. Het traject van aanvraag en verantwoording wordt daardoor een mooie uitdaging die we graag aanpakken. Dankzij onze brede kennis van dit soort projecten kan de opdrachtgever zich op de inhoud richten.”

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden al uw vragen.

Neem contact op