Skip to main content

Actueel

Bouwtrein: de kickstart voor verduurzamen woningen

Verduurzaming van bestaande gebouwen is een maatschappelijke noodzaak, maar waar moeten we beginnen? Of beter gezegd: welke pilots, proeftuinen of kleine initiatieven kunnen we doorpakken? Het is tijd om op te schalen. Maar het verbinden van de juiste partijen, bundelen van bestaande kennis en het aanvragen van financiële middelen blijken vaak nog een uitdaging voor gemeenten en provincies. De oplossing volgens ERAC is de Bouwtrein: een planmatige en schaalbare aanpak voor noodzakelijke verduurzaming van wijken.

Bouwtrein als verbindende factor

ERAC gelooft dat je prikkels en randvoorwaarden moet stellen om de verduurzamingsmarkt betekenis te geven. De Bouwtrein verbindt interessante partijen en bestaande middelen met elkaar. Van partijen zoals de overheid (provincies, regio’s en alle Brabantse gemeenten) en het bedrijfsleven tot het gebruik van bestaande kennis en onderzoeken. Middels de Bouwtrein verzorgt ERAC de antwoorden op ieders project- en financieringsvraag en creëert het betekenis voor de verduurzamingsmarkt tegelijkertijd.

Informatie als fundatie

De slimme aanpak in het principe Bouwtrein zit hem in het verbinden en kennis delen. Om tot vraag en aanbod te komen is het van belang dat de juiste mensen op de juiste momenten met elkaar samenwerken. Technische adviseurs en gemeenten maar ook bouwbedrijven, woningcorporaties en regionale loketten, ontzorgings- en financieringspartijen zijn belangrijk binnen dit proces. De juiste informatie kunnen geven op het juiste moment is essentieel om op een effectieve manier te kunnen verduurzamen.

Waarom specifieke oplossingen verzinnen als het op generiek niveau kan? En waarom op kleine schaal uitdagingen aanpakken als we juist op grotere schaal meer resultaat bereiken?

Maatwerk is de nieuwe norm

Een ander belangrijk uitgangspunt is dat ‘hoe meer isolatie, hoe beter’ inmiddels is achterhaald. Maatwerk is de nieuwe norm. Woningen stammen niet allemaal uit dezelfde tijdsperiodes en zijn niet allemaal op dezelfde manier gebouwd. Neem bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen. Hier is hoogstwaarschijnlijk geen verduurzaming meer nodig. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen bouwkundige mogelijkheden en het effect op het milieu. Maar ook het behoud van comfort aan de ene kant en een gezond binnenklimaat aan de andere kant zijn van belang om te bepalen waar de grootste verduurzamingswinst te behalen valt.

Succesvolle financieringsaanvraag

Naast het vinden van de juiste samenwerkingspartners en het bundelen van bestaande kennis blijkt financiering ook een uitdaging te zijn wanneer het gaat over verduurzaming. In Europa zijn de financiële middelen beschikbaar. Dat betekent alleen nog niet dat deze middelen ook worden aangevraagd, laat staan gebruikt. Maar waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden als er al zoveel oplossingen voor onze voeten liggen? Waarom alleen financieren als een bredere aanpak de kosten kan drukken? Waarom specifieke oplossingen verzinnen als het op generiek niveau kan? En waarom op kleine schaal uitdagingen aanpakken als we juist op grotere schaal meer resultaat bereiken? Een gedegen aanpak en overkoepelende visie vergroten de kans op slagen bij het aanvragen van subsidies. Daarmee ligt een effectieve verduurzaming van de Gebouwde Omgeving binnen handbereik!

Nieuwsoverzicht

Meer weten?

Laat ERAC uw bouwtrein op gang brengen. Door de juiste euro op het juiste moment te vinden, koppelingen met partijen te leggen en u met een financieringsstrategie van dienst te zijn. Meer informatie over de Bouwtrein of van gedachten wisselen over een succesvolle financieringsaanvraag?

Neem contact op

Meer artikelen

Actueel

Financiering van uw project zonder Nationaal Groeifonds?

Wat zijn de alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten nu het Nationaal Groeifonds is uitgesteld?
Actueel

Naar een sterker en duurzamer Europa

In dit artikel deelt Sabine Zwaans haar inzichten over de belangrijkste bevindingen van het recent gepubliceerde negende cohesierapport van de…
Actueel

Gecoördineerde aanpak voor meer tempo in circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie verloopt te traag. Een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak is een van de noodzakelijke factoren…