Van pionieren naar positioneren: ERAC 1 jaar actief bij JADS

gepubliceerd

Samen met JADS hebben wij nu meer dan een jaar in het midden van de samenleving gestaan, door onderwijs, onderzoek en samenwerking met het bedrijfsleven te verbinden met Brabantse, Nederlandse en Europese uitdagingen. Welke resultaten zijn er geboekt? Of weten hoe wij dit aangepakt hebben? Lees verder.

Sinds 1 april 2017 ondersteunen wij  de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s-Hertogenbosch. JADS is een innovatief samenwerkingsproject van de TU Eindhoven en Tilburg University, dat als doel heeft om in ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg wetenschappelijke, maatschappelijke en economische meerwaarde met Big Data te creëren.Gezamenlijk hebben wij nu meer dan een jaar in het midden van de samenleving gestaan, door onderwijs, onderzoek en samenwerking met het bedrijfsleven te verbinden met Brabantse, Nederlandse en Europese uitdagingen.

Hoe precies? Door organisatie-inrichting, netwerkpositionering en projectontwikkeling:

  • Door JADS als organisatie zo in te richten dat ze, met hulp van alle wetenschappers en medewerkers kan aanhaken op innovatieve projecten en initiatieven in de regio.
  • Door JADS te verbinden met succesvolle projectconsortia en haar naam te introduceren bij evenementen van financiers als NWO, Interreg, Horizon2020 en EFRO.
  • Door de uitspraak ‘Data is het nieuwe goud’ realiteit te maken en samen met Brabantse, Nederlandse en Europese partners (onderzoek)subsidie te verwerven.

Als resultaat werkt JADS bijvoorbeeld aan data-oplossingen bij illegale (online) smokkel, de agrarische sector, smart industry, de koppeling tussen werkzoekers en werkgevers, de beveiliging van zeehavens en inzicht in plastic reststromen. Projecten zijn ingediend en goedgekeurd binnen Horizon2020, Interreg (2-Zeeën, VL-NL, NWE en NSR), MIT, NWO, EFRO OPZuid.

Door de projectaanpak is hechte samenwerking ontstaan met onder andere het CBS, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, meerdere MBO’s en HBO’s in de regio, innovatieve Smart Industry bedrijven (World Class Maintenance) en kleinere ondernemers in de regio, grote Europese ICT- en securitybedrijven en het Wuppertal Institute.

Sinds de start van de opdracht heeft JADS voor 11 projecten subsidie ontvangen. 10 projecten zijn nog in afwachting van goedkeuring. Gezamenlijk is dit goed voor €5,2 miljoen aan projectbudget voor JADS. Meer lezen over het project JADS? Klik hier.

Ook geïnteresseerd om samen met ERAC te werken aan regionale, nationale en internationale positionering van uw organisatie? Neem dan contact op met: Yolanda Mout of Huub Smulders of bel 073-700 03 40.