Titelprolongatie

gepubliceerd

In de afgelopen weken heb ik genoten van de Wereldkampioenschappen atletiek. Met mijn voorliefde voor hardloopnummers, kon ik mijn genot niet op. Schitterende beelden van de Britse Mohammed Farrah die de 10.000 meter wederom op zijn naam schrijft, de stralende titelprolongatie van Dafne Schippers op de 200 meter, of de Amerikaanse Emma Coburn die tal van Afrikaanse loopsters achter zich laat op de 3000 steeple. Maanden hebben deze topsporters afgezien op hoogtestages, wedstrijden gelopen, zichzelf tot uitersten gedwongen. Alles voor een topresultaat.

In ons werk met Europese structuurfondsen voelt het soms net zo. We begeven ons in kleine en grote wedstrijden met projecten, zowel op het gebied van  ontwikkeling als het management. Met soms een tegenslag, vaak succes voor onze opdrachtgevers. We rekken ons tot het uiterste in het Europese speelveld, op zoek naar topresultaten.

Vlak voor de verkiezingen van dit jaar presenteerden we de eerste cijfers van de structuurfondsperiode 2007-2013. Hoewel aan het einde van de periode een aantal flinke hobbels zaten, is het resultaat schitterend. Jarenlang is samengewerkt in de verschillende regio’s naar het resultaat. Stroeve discussies met veelal controlerende instanties hebben ons niet uit het veld geslagen – maar zelfs strijdvaardiger gemaakt. Discussies zijn gevoerd, soms op het scherpst van de snede.

Succes smaakt naar meer. Laten we gezamenlijk ook van de huidige Europese programmaperiode een succes maken en het succes gebruiken voor invulling van de periode 2021-2028. Uit onze inventarisaties van Europese euro’s die in de Nederlandse provincies belanden, blijkt de grote en diverse impact van Europa. Mijn blik op de toekomst is dat programma’s een nóg scherpere inhoudelijke prioritering hebben, zo veel mogelijk los gekoppeld van politiek-bestuurlijke agenda’s, maar aansluiten bij de regionale daadkracht en een vereenvoudiging van regelgeving. Betrokkenheid van regionale kernpartners is essentieel. Laat decentrale overheden haar regisserende en coördinerende taken waarmaken en de kaders scheppen. En daag eenieder en bovenal mijzelf uit na te denken over de toekomst van de regio. Kijk verder dan vandaag de dag. En maak daarbij gebruik van de huidige periode. Werk wederom samen toe naar successen en laten ook wij net als Dafne gaan voor die titelprolongatie!

Han ten Berge