Terugblik Meet & Greet

gepubliceerd

ERAC was nadrukkelijk aanwezig tijdens de Open Dagen van het regionaal beleid. Naast onze inbreng in workshops en recepties, vond de traditionele meet & greet van ERAC in Brussel plaats. Gastheer Vincent Ketelaars verbond drie inspirerende sprekers aan de werkpraktijk van ERAC.

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij schetste de actualiteiten van de fondsen en blikte vooruit naar ‘post-2020’. Zowel op de inhoud van het beleid als de techniek van de uitvoering probeert Europa de ervaringen van de laatste jaren te benutten in verbeteringen. Innovatie, koolstofarm, synergie en vereenvoudiging blijven kernwoorden.

Het GVB Amsterdam start met het vervangen van de vervoersmiddelen door emissieloze voertuigen. In de omvangrijke en complexe voorbereidingen daartoe vraagt GVB financiering uit het ELENA-instrument van de Europese Investeringsbank (EIB). Maurits Hekking, programmamanager MVO, heeft de aanwezigen deelgenoot gemaakt van zijn blik achter de schermen. Wat komt er kijken bij zo’n grootschalige ambitie en hoe wordt daar aan gewerkt?

Jan-Willem Löhr, directeur van het EIB-kantoor Amsterdam, greep dit praktijkvoorbeeld aan om onze relaties te schetsen wat de EIB kan betekenen voor decentrale overheden in Nederland. De ervaring is dat een beoordeling door de bril van een financier heilzaam is voor de projectkwaliteit. Met praktische handvatten nodigde hij iedereen uit met goede investeringsvoorstellen te komen.

Het publiek werd hierdoor flink uitgedaagd. Onder het genot van de lunch spraken onze gasten intensief met elkaar en met ons. Talloze creatieve ideeën zijn geopperd waarmee we verder bijdragen aan ontwikkeling in de Nederlandse regio’s.