Slimme ERAC-’thermometer’ vergroot de slagingskans van uw project

gepubliceerd

Hoe vergroot je de slagingskans van het project waarin een innovatie tot stand komt? Daarvoor heeft ERAC een hulpmiddel ontwikkeld: de PPA Tool (Project Performance Assessment). ERAC-adviseur Pim Pellegrom is een van de ontwikkelaars van deze ‘thermometer’ en legt uit hoe het werkt.

Wat was de aanleiding om de PPA Tool te ontwikkelen?

“Bedrijven die innoveren op basis van samenwerking, realiseren uiteindelijk een hogere omzet uit hun innovaties. Maar dit zijn vaak ook complexe trajecten die risico’s met zich meebrengen. Er moet veel geregeld worden, zoals het IP (intellectueel eigendom), de samenwerkingsovereenkomst en het onderzoeken van de financiële haalbaarheid. De PPA Tool helpt business developers en zorgt ervoor dat ze achteraf niet zeggen: hadden we maar … Daarom starten we elk nieuw traject met de PPA Tool. Zo geven we innovatiepartners inzicht in de mogelijke risico’s van het samenwerkingsproject.”

Hoe werkt de PPA Tool precies?

“We analyseren op locatie de aanwezige projectdocumenten. Dit doen we aan de hand van ruim honderdvijftig ja/nee-vragen, verdeeld over acht thema’s. Deze analyse voeren we samen uit met de projectleider. Hierdoor krijgt hij/zij direct inzicht in de mogelijke risico’s van het project. Door deze in kaart te brengen en samen naar oplossingen te zoeken, vergroten we de kans van slagen en het verkrijgen van (project)financiering.”

Welke vragen stelt de PPA Tool?

“Bijvoorbeeld: is de de bescherming van de innovatie (IP) geregeld? Ook een interessante: is er een gedegen risico-inschatting gemaakt? Hoe beter is nagedacht over risico’s, hoe minder kans op onaangename verrassingen tijdens het project.”

Hoe reageren ondernemers op de tool?

“Het zijn kritische vragen over hun project. Dat kan natuurlijk wel confronterend zijn voor een opdrachtgever. Maar de bedoeling is dat we alle mogelijke scenario’s afgaan en zorgen dat de risico’s zoveel mogelijk aan de voorkant zijn dichtgetimmerd, om het project tot een succes te maken. En dat heeft in het verleden al veel geslaagde projecten opgeleverd.”

Wat is je oproep aan business developers die dit lezen?

“Heeft u een innovatief idee en anderen nodig om dit te realiseren? Wilt u voor uw business case samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen of overheden? Of heeft u de overheid nodig voor bijvoorbeeld financiering? Gebruik dan de PPA Tool om de slagingskans van het project te vergroten en de kans op financiering te verbeteren.”

Meer weten over de PPA Tool? Neem contact op met Pim via pimpellegrom@erac.nl of 06 46 283 456.