Provincie Limburg en EIB investeren €150 mln in 'Duurzaam Thuis'

gepubliceerd

De provincie Limburg pakt de verduurzaming van woningen in het eigen gebied voortvarend aan en de Europese Investeringsbank steekt daarbij een helpende hand toe. De twee partijen storten elk €75 mln in het fonds van Duurzaam Thuis, waar woningeigenaren tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen om hun huis aan te pakken.

De regeling Duurzaam Thuis bestaat sinds 2017 en is een vervolg op de Duurzaamheidslening waarmee in 2012 werd gestart. Het fonds van Duurzaam Thuis, dat revolverend is (dat wil zeggen, geleend geld komt terug en kan opnieuw worden uitgeleend), bevatte al €84,1 mln. Inwoners van Limburg konden aanvragen indienen voor allerhande woningverbeteringen: van asbestsanering en trapliften tot energiebesparende maatregelen. Bas Albersen, woordvoerder van de provincie Limburg, laat weten dat verduurzamingsmaatregelen, en vooral zonnepanelen, veruit het populairst zijn.

Vice-Presidentvan de EIB, Andrew McDowell (midden), en gedeputeerden Eric Geurts (Energie en Duurzaamheid, rechts) en Ger Koopmans (Financiën, links) van de Provincie Limburg zetten hun handtekening onder investering in de regeling Duurzaam Thuis.(Foto: Aron Nijs/Provincie Limburg)
Vice-Presidentvan de EIB, Andrew McDowell (midden), en gedeputeerden Eric Geurts (Energie en Duurzaamheid, rechts) en Ger Koopmans (Financiën, links) van de Provincie Limburg zetten hun handtekening onder investering in de regeling Duurzaam Thuis.(Foto: Aron Nijs/Provincie Limburg)

Met de injectie van de provincie en de Europese Investeringsbank (EIB) bevat het fonds nu ruim €234 mln. Het is de eerste keer dat EIB geld investeert in een regeling die bedoeld is om geld en leningen te verstrekken aan particulieren. Dat is geen bewuste keus, laat EIB-woordvoerder Tim Smit weten, maar een gevolg van het feit dat EIB nu eenmaal niet zelf het initiatief neemt tot investeren. “Een partij moet een aanvraag indienen, en dan beoordelen wij of die geschikt is.” En dat bleek, in het geval van de provincie Limburg, zo te zijn.

Limburgs Energiefonds

Recent ontving ook het Limburgs Energiefonds (LEF) een investering van de EIB, ook toen de eerste keer dat de EIB investeerde in een vehikel van een provincie. “Als partijen eenmaal de weg naar EIB hebben gevonden, gaat een volgende keer vaak makkelijker”, zegt Smit. De EIB is daar blij mee. De bank zou graag meer in dergelijke projecten investeren en ontvangt graag aanvragen van regionale partijen. “We hopen dat deze investering een signaaleffect heeft.”

Duurzaam Thuis verstrekt consumptieve en hypothecaire leningen. Binnen de hypotheek is mogelijk om fiscaal aftrekbaar geld te lenen om de eigen woning te verduurzamen. Beide leningen hangen aan de persoon. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste betekent het dat bij verhuizing de lening nog moet worden afbetaald, terwijl de lener niet meer in de woning woont die is verduurzaamd. En ten tweede is het verstrekken van de lening afhankelijk van de kredietwaardigheid van de lener.

Gebouwgebonden financiering

In de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord werd aan de tafel gebouwde omgeving gesproken over gebouwgebonden -of objectgebonden, of woninggebonden- financiering. Dit zou een vorm van geld verstrekken zijn waarbij de lening aan het huis hangt. Bij verhuizen gaat de afbetaling over op de volgende bewoner. Omdat de lasten van die afbetaling niet hoger zijn dan het bedrag dat eerder aan energielasten werd betaald, blijven de woonlasten voor de bewoner gelijk. Dat zou de financiering ook bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs. De wens om dergelijke financiering mogelijk te maken wordt breed gedragen en verschillende partijen ontwikkelen varianten. Maar aan elke variant kleven haken en ogen, en er is nog geen gebouwgebonden financiering beschikbaar in de markt.