Landgoed De Groene Kamer pakt door

gepubliceerd

Na jaren van voorbereiding is het tijd voor de doorontwikkeling van Landgoed De Groene Kamer. Een landgoed nieuwe stijl van 30 hectare gesitueerd aan de zuidwest rand van Tilburg tussen de Bredase weg en de Burgemeester Letschertweg, als onderdeel van Stadsbos 013.

Op 20 april vond een speciale bijeenkomst plaats waar genodigden bijgepraat werden over  de plannen rondom het landgoed, het plan van aanpak en de beoogde uitrol. Wethouder Mario Jacobs (Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Tilburg) vertelde enthousiast over de inpassing van het concept in Stadsbos013 en de betrokkenheid en ondersteunende rol van de gemeente bij deze unieke ontwikkeling voor Tilburg.  In juni wordt de anterieure overeenkomst met de gemeente Tilburg ondertekend en kan gestart worden met het bestemmingsplan traject. In 2018 start de bouw van De Groene Kamer en het is de ambitie om in 2019 de eerste fase van het Landgoed te openen voor publiek. Vanaf heden is de vernieuwde website www.degroenekamer.nl online en kan iedereen het ontwikkelingsproces digitaal volgen.

In een tweegesprek tussen ondernemer Gerard Berkelmans en wethouder Mario Jacobs werd duidelijk hoeveel aanknopingspunten er liggen tussen het concept van Landgoed De Groene Kamer en de beleidsdoelen van de gemeente Tilburg. Er liggen gezamenlijke kansen  op diverse terreinen zoals natuur ontwikkeling, arbeidsmarkt, citymarketing, onderwijs etc.

Vier clusters
Kenmerkend voor Landgoed de Groene Kamer zijn de vier clusters die rondom het thema ‘natuur’ centraal staan en de verbinding met elkaar aangaan. Namelijk eten& drinken, plant & dier, sport & outdoor en wellness & welzijn. De cross-overs van deze thema’s maken het landgoed uniek voor Brabant. Zowel m.b.t. de diversiteit en mogelijkheden voor toekomstige ondernemers, werkgelegenheid  én bezoekers.

Cross-overs
De kansen en kracht die deze cross- overs in een groen en MVO gericht landschapspark bieden werden tijdens de bijeenkomst op 20 april nog eens onderstreept door een paar inspirerende pitches van succesvolle ondernemers (Landmarkt , Koeckebackers, Bever en Intratuin) passend in het totaalconcept van De Groene Kamer. De activiteiten en bezigheden binnen de diverse clusters zullen in de praktijk dusdanig met elkaar vervlochten worden zodat deze hand in hand gaan en voor een unieke totaalbeleving zorgen.

Een groen dagje uit om de hoek            
De Groene Kamer; een landgoed nieuwe stijl dat op eigentijdse, dynamische en duurzame wijze recreatie, educatie, retail en natuurbeleving in een groen totaalconcept combineert. Waar je op gezonde en prettige wijze kunt eten en drinken, buiten sporten, tuinieren, ecologisch shoppen, deelnemen aan workshops of genieten van de sauna. Een ideaal dagje uit om de hoek!  Tevens vormt Landgoed De Groene Kamer een podium voor onderwijs: ontdekkende en spelenderwijs leren met natuur als inspiratiebron.

De Groene Kamer als onderdeel van Stadsbos013
Ruimtelijk is Landgoed De Groene Kamer onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling van ruim 1.200 ha aan de zuidwest zijde van de stad: Stadsbos013. Een groene long, waarin meerdere initiatieven op gebied van leisure en natuurontwikkeling coöperatief samenwerken. Natuurontwikkeling, uitbouw van kennis en kunde met betrekking tot de natuur en recreatie (leisure) staan hierin voorop.

Activiteiten en evenementen
De Groene Kamer biedt, al voordat het landgoed gerealiseerd is, de mogelijkheid om in het gebied passende activiteiten en evenementen te organiseren. Op zaterdag 1 en zondag 2 juli is het landgoed het decor voor een spectaculair outdoor evenement, de obstacle run. Een obstakelloop waarbij de hardlopers onderweg modder, water en hindernissen tegenkomen. Deze speciale Highland Edition loopt door het mooie natuurgebied van Stadsbos013 en dus ook over de locatie waar Landgoed De Groene Kamer ontwikkeld wordt. Het leuke van een obstacle run is dat je het niet alleen doet, maar samen! Zie voor meer informatie op  www.obstacleworld.nl.

De informatieavond op donderdag 20 april is mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Noord Brabant, ERAC, Midpoint House of Leisure, Support met een Klik, Midpoint Brabant, De Groene Muze, Vitaal Leisure Landschap, Brabants Particulier Grondbezit.

De impact van ERAC

ERAC (en House of Leisure en Rachel van de Greef als onderaannemers) is gevraagd om nieuwe business cases te ontwikkelen die op het landgoed kunnen landen. Gedurende het project bleek al snel dat het daar te vroeg voor was. Het concept was nog onduidelijk en onvoldoende bekend, waardoor de potentiële businesskansen voor ondernemers te dun waren. Daarop is besloten om het traject anders in te zetten: ambassadeurschap creëren en de organisatie van een event. Met als doel om het concept goed onder de aandacht te brengen in de regio. Daartoe zijn gesprekken gevoerd met stakeholders (o.a. HAS, ZLTO en Prisma Tilburg) en is een aftrap georganiseerd. We kijken terug op een goed resultaat van een mooie samenwerking en kijken uit naar de toekomst. De uitspraak van wethouder Mario Jacobs 'Het gaat er gewoon komen' is hierbij veelbetekenend.