Brabants miljoenenproject met 'avatars' in ziekenhuizen: 'Dit is uniek'

gepubliceerd

Verpleegkundigen in de verlos- of operatiekamer gaan training krijgen van een zo levensecht mogelijke virtuele mens. Zo'n avatar voert gesprekken, maakt oogcontact en reageert ook in gebaren. De universiteit van Tilburg en dertien merendeels Brabantse partners gaan deze virtuele trainers maken en in drie ziekenhuizen, waaronder het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven, uittesten. Er is 7 miljoen euro (onder meer vanuit de Europese Unie) gemoeid met dit project, Virtual Humans in the Brabant Economy (VIBE). Het begint in januari 2018 en gaat vier jaar duren. ERAC zorgde met succes voor het onderzoekconsortium en de financieringsaanvraag voor OPZuid.

Omstandigheden nagebootst

In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Bredase Amphia Ziekenhuis komen zogeheten 'living health labs', respectievelijk bij verloskunde en oncologie. Daar worden de omstandigheden nagebootst, met een virtual reality-bril op krijgt personeel er praktijkles van de virtuele trainer. In het Spaarne Gasthuis (Haarlem en Hoofddorp) wordt die in stelling gebracht voor de operatiekamer. 

Initiatiefnemer Max Louwerse, hoogleraar aan Tilburg University:  ,,Dit is uniek omdat er twee dingen in samenvallen: de fundamentele wetenschappelijke vraag hoe dicht je met nieuwe technologie een mens kunt benaderen, en de vraag hoe je die virtuele mens ten dienste kunt laten zijn aan de samenleving. In eerste instantie gebeurt dat in het ziekenhuis, maar er liggen veel meer mogelijkheden open. Bijvoorbeeld in het bedrijfsleven en de luchtvaart. Bijzonder is ook dat zoveel partijen hun specialistische kennis inzetten."

Bron: Brabants Dagblad, 16 oktober 2017.

Meer over dit project en de bijdrage van ERAC leest u hier.

De impact van ERAC

ERAC heeft in korte tijd het onderzoekconsortium (waaronder de zorgpartners en Tilburg University) en de werkpakketten samengesteld. Verder zijn er complementaire partners gezocht en gevonden, waaronder technologische partners zoals VR-ontwikkelaars, 3D-modellers en app-ontwikkelaars. Tot slot is de financieringsaanvraag voor het Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020 (OPZuid) verzorgd door ERAC. Speerpunten in OPZuid zijn innovatiebevordering en de overgang naar een koolstofarme economie. VIBE zal 1 januari 2018 van start gaan. De komende maanden worden gebruikt voor het werven van promovendi en het verder uitwerken van de roadmap.