Bedrijven ‘een ladder bieden’ bij beginnende innovatie

gepubliceerd

Stel: uw bedrijf in de proces- en maakindustrie heeft een briljante innovatie bedacht. Maar u komt erachter dat het erg lastig is om deze op de markt te brengen. Geert Kooistra is namens ERAC betrokken bij GIST, een programma dat bedrijven helpt om hun innovatie van de grond te krijgen.

Allereerst: wat houdt GIST precies in?

“GIST (Growing Industry through a Sustainability Transition) is een initiatief van Cleantech Flanders, Cleantech Delta en de gemeente Rotterdam. Het wordt gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. GIST heeft als doel bedrijven in de proces- en maakindustrie te helpen om hun innovaties uit de zogenoemde ‘valley of death’ te halen.”

‘Valley of death’: wat betekent dat?

“In deze spreekwoordelijke vallei sneuvelen veel innovaties, omdat het moeilijk is om financiering rond te krijgen. En dat is natuurlijk zonde. De fase zit tussen bewezen haalbaarheid en daadwerkelijke opschaling naar voldoende productiecapaciteit, met daarmee een (meer) concurrerende prijs. Hier ontstaat een kip-ei-impasse tussen vraag en aanbod.”

Hoe gidst ERAC bedrijven door deze ‘vallei’?

“We zijn gevraagd om GIST onder de aandacht te brengen in ons netwerk in Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast ondersteunt ERAC geïnteresseerde traditionele bedrijven en start-ups bij het indienen van een aanvraag. Dankzij de tegemoetkoming vanuit GIST kunnen zij hun innovatie naar een hoger niveau tillen en zichtbaar worden voor de traditionele sector en plannenmakers. Zo komen de innovators in de (traditionele) productieketens terecht of kunnen ze deel uitmaken van grotere ontwikkelprogramma’s op het gebied van innovatie, energie en circulaire economie.”

Wanneer is er sprake van een succes?

“Elke duurzame innovatie die een stap verder wordt geholpen, is een succes. Maar het mooiste is dat innovaties die aanvankelijk allemaal los zand zijn, naar een hoger plan worden gebracht door ze te positioneren als bouwstenen van een ketenoplossing. Zo bouwen ze samen mee aan inclusieve circulaire showcases. Voor deelnemende bedrijven is GIST naast de financiële bijdrage een succes wanneer hun innovaties worden gezien, erkend en omarmd door integrale programma’s en de grotere spelers binnen de traditionele industrie. Zodat er vervolgens opschaling en doorontwikkeling plaatsvindt.”

Wat maakt dit programma zo uniek?

“Het verrijkt me enorm als ik zie wat zich allemaal afspeelt onder bedrijven, zodat ik dit weer kan meenemen naar de programmamakers. En dat we kansrijke ontwikkelingen kunnen omarmen als bouwstenen in onze programma’s. Door elkaar te helpen tijdens het ‘klimmen’, bereik je samen grote hoogtes!”

Meer weten over GIST, neem dan contact op met Geert Kooistra: geertkooistra@erac.nl of 06 - 14 51 30 41.


Attachments