Actueel

Ontmoet ons tijdens de European Week of Regions and Cities

gepubliceerd

Van 9 tot en met 12 oktober 2017 vindt in Brussel de European Week of Regions and Cities plaats, ook wel bekend als de Open Days. Ook dit jaar zal er tijdens deze Open Days de ERAC Meet & Greet plaatsvinden en wel op dinsdag 10 oktober. Reserveer deze datum alvast in uw agenda!


Titelprolongatie

gepubliceerd

In de afgelopen weken heb ik genoten van de Wereldkampioenschappen atletiek. Met mijn voorliefde voor hardloopnummers, kon ik mijn genot niet op. Schitterende beelden van de Britse Mohammed Farrah die de 10.000 meter wederom op zijn naam schrijft, de stralende titelprolongatie van Dafne Schippers op de 200 meter, of de Amerikaanse Emma Coburn die tal van Afrikaanse loopsters achter zich laat op de 3000 steeple. Maanden hebben deze topsporters afgezien op hoogtestages, wedstrijden gelopen, zichzelf tot uitersten gedwongen. Alles voor een topresultaat.


Geen stokpaardjes, maar wel paradepaardjes

gepubliceerd

Het verdelen van schaarse middelen is een verantwoordelijke taak. Het instellen van een onafhankelijke deskundigheidscommissie die advies uitbrengt over de verdeling van deze middelen onderschrijft het belang van deze taak. Met innovatiesubsidies begeeft de overheid zich op het snijvlak van privaat rendement en maatschappelijk toegevoegde waarde. Idealiter wordt kansrijke innovatie gefinancierd door ondernemers, banken of andere private investeerders. De overheid voegt met haar subsidieregelingen iets toe aan bestaande financieringsmogelijkheden. Kansen voor West richt zich op innovatieprojecten met een hoger risico qua succes gepaard aan een hogere kans op betekenis voor de maatschappij.


Wat wordt de rol van de lantaarnpaal in de smart city?

gepubliceerd

Slimme auto's, slimme stoplichten en slimme navigatiessystemen: de openbare ruimte wordt steeds technischer. Maar er is één onderdeel van het straatmeubilair waar nog te weinig mee gedaan wordt en dat is de lantaarnpaal. Wat wordt de rol hiervan? Tijd om daar wat aan te veranderen, menen ze bij Sustainder, en er is haast bij geboden. Meinder Schuts (BNR Eyeopeners) in gesprek met CEO Niek de Jong.


Food for thought | ROM, resultaatparadox en nieuw ontwikkelmodel

gepubliceerd

Regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) en de jaarlijkse inwonersbijdrage van gemeenten: relatietherapie, resultaatparadox en een nieuw ontwikkelmodel. Besturen van ontwikkelingsmaatschappijen moeten ieder jaar in relatietherapie met hun financiers, de ‘funding fathers’ zoals ik ze noem. Met name ontwikkelingsmaatschappijen die meerdere gemeenten als eigenaar hebben, ondervinden jaarlijks veel problemen met de verantwoording van resultaten. Zo blijkt het toch ieder jaar weer een uitdaging om raadsleden en colleges te overtuigen van de meerwaarde van een ROM. De meest gehoorde vraag: ‘Wat draagt de ROM bij aan de economie van mijn gemeente?’. De eeuwige ‘What’s in it for me?’


Wij zoeken een Senior Adviseur Regionale Ontwikkeling

gepubliceerd

Regionale ontwikkeling bij ERAC is tastbare economische en maatschappelijke meerwaarde creëren die zonder jouw tussenkomst niet plaatsvindt. Ter uitbreiding van ons team zoeken wij een senior adviseur regionale ontwikkeling.


 Agenda

Bekijk meer