Actueel

Column | Doelmatig versus rechtmatig: de pendule slaat door

gepubliceerd

Subsidies zijn een belangrijk instrument om maatschappelijke doelen te behalen. Van oudsher wordt uitbetaald op basis van de resultaten. Met de opkomst van financiële controles verdween de doelmatigheid echter naar de achtergrond en ging de rechtmatigheid regeren. “Als de bonnetjes maar kloppen”, werd de teneur. Hiermee zijn de administratieve lasten enorm gestegen. Dat leidt al meerdere jaren tot tegengeluiden met als inzet de aandacht weer ‘terug’ te verleggen van de bonnetjes naar de resultaten. Het balanceren tussen rechtmatigheid en doelmatigheid werkt al generaties lang als een pendule. Het ideaal is echter de pendule in balans, stil te kunnen hangen. Het is de zoektocht naar hét antwoord op de vraag hoe je het behalen van doelen en de daaraan gekoppelde financiële middelen, afgewogen beoordeelt.


Europees cohesiebeleid in Nederland post 2020

gepubliceerd

Op het Europese speelveld verkeert iedereen in spannende afwachting van het nieuwe MFK. Exit UK als netto betaler, meer geld naar onderzoek en innovatie, meer geld naar veiligheid en migratie. Regionale ontwikkeling en landbouwbeleid zullen die rekening moeten betalen.


De EU als onbezongen held

gepubliceerd

Europees beleid loopt voorop. De Europese afspraken op thema’s die verder reiken dan de landsgrenzen stemmen mij als Europeaan gelukkig. Denk aan luchtkwaliteit, klimaatadaptatie en de digitale transitie. Er gaat echter veel tijd overheen. De verknoping van Europees beleid landt namelijk vaak pas jaren later in de lidstaten, regio’s en steden van de Europese Unie (EU). Om vervolgens vertaald te worden naar projecten die weer aansluiten op Europees beleid met optimale impact in de regio. De bijdrage van EU zie ik graag vaker erkend worden.


ERAC en EIFFEL lanceren de eerste complete opleiding tot financieel subsidiespecialist!

gepubliceerd

Samen met EIFFEL biedt ERAC de enige complete leergang tot financieel subsidiespecialist. Het is de juiste mix tussen het financiële en het juridische aspect bij overheidssubsidies.


Column | De 10 geboden voor een organisatie met EU-desk

gepubliceerd

U hebt een organisatie en u wilt wat; ambities en plannen genoeg. Uw plannen sluiten bovendien goed aan bij de beleidslijnen vanuit Europa*. Logisch dat u de kansen voor extra financiering en internationale samenwerking aangrijpt! In lijn met veel organisaties in Nederland en Europa, besluit u te investeren in een EU-desk of medewerker. Mag ik dan onze ‘10 geboden’ met u delen? Om u op weg te helpen met dit verstandige en moedige besluit.


Column | Het draait allemaal om (klimaat)besef…

gepubliceerd

De laatste jaren besef ik me dat ik steeds meer op mijn vader ga lijken. Nu is dat niet per sé een slechte zaak, mijn vader is een fijne vent die zijn zaakjes op het droge heeft en ik bewonder hem zeker. Maar toch… wie vindt het nu fijn om allerlei karaktertrekjes van zijn vader terug te zien in zichzelf. Ook die trekjes waarmee je ‘je ouwe’ altijd pest. Het helpt ook niet als de mensen om je heen hetzelfde beginnen te zien.

Duurzaamheid Energie

 Agenda

Bekijk meer